close
Logo

7 Aug 2020

Skåne | Inköp | Rekrytering

Orkla – Responsible Sourcing Specialist

Vill du arbeta på ett av de ledande företagen i Sverige inom FMCG med välkända produkter och starka varumärken. Har du stort intresse för hållbarhet och erfarenhet av att arbeta med hållbart inköp. Vill du ha en roll där du är med och driver Orkla Foods hållbarhetsagenda inom inköpsområdet. Då är detta rollen för dig!

Hållbarhet står högt på dagordningen hos oss på Orkla. Vi vill ta vår del av ansvaret och bidra till att lösa de globala hälso- och hållbarhetsutmaningarna.

I vår hållbarhetsstrategi har vi satt tydliga mål för vårt arbete mot 2025 och vi har lyft fram fem huvudområden där Responsible Sourcing är ett av de viktigaste områdena.

För Orkla Foods Sverige är det viktigt att använda råvaror som är producerade med omtanke om människor, djur, miljö och samhället i stort.

Om rollen

Syftet med rollen som Responsible Sourcing Specialist är att utveckla kunskap inom hållbart inköp, supportera intressenter samt självständigt driva hållbarhetsagendan tillsammans med Innovation och Marknad.

Din uppgift blir att säkerställa att teamet har rätt förutsättningar för att skapa framdrift kring prioriterade hålbarhetsfrågor inom utvalda kategorier. Du kommer att vara first point of contact i frågor kring Sustainable sourcing inom OFS. Vidare ska du driva, följa upp och aktivt delta i olika Orkla Procurements prioriterade hållbarhetsprojekt.

Du kommer att rapportera direkt till Head of Procurement och kommer att ingå Ledningsgrupp Inköp OFS. Rollen är placerad på Orkla huvudkontor i Malmö. I rollen ingår ca 30-60 resdagar/år.

Ditt ansvar blir att:

• Leda och utveckla arbetet av hållbarhetsprojekt

• Bevaka och regelbundet sammanställa diskussions- och beslutsunderlag till intressenter, avseende omvärlds- och råvarusituation med fokus på hållbarhet.

• Uppdatera, följa och granska branschorganisationer och Initiativ inom Sustainability exempelvis:

o Fiskbranschens Riksförbund FR, hållbarhetsrådet

o UHM – Upphandlingsmyndighetens krav på insatsvaror (Kött, fågel, mejeri, frukt & bär och grönsaker.

o MSC – Fisk och TG

o WWF – Följa utveckling och branschutlåtande

o SAI – Sustainable Agriculture Initiative, tätt samarbete med Odlingsavdelningen.

o Förpackningar FSC, FTI, Plastinitiativet,

• Vara delaktig i budget- och målarbete inom hållbara inköp för OFS.

• Löpande analys av utveckling och avrapportering samt ta nödvändiga actions för att nå målen 2021/2025.

• Säkerställa att leverantörer är godkända i enlighet med högt uppsatta mål, regler och krav samt följer certifieringar.

• Säkerställa att Code of Conduct och Food Safety Approval Process är på plats och efterföljs.

• Aktivt medverka i Orklas Responsible Sourcing nätverk och även andra nätverk.

• Utveckla, organisera och driva vårt Responsible Sourcing-arbete utifrån vår strategi och mål

• Vara den sakkunniga inom Responsible Sourcing i organisationen.

• Aktivt arbeta för att integrera Responsible Sourcing i inköps och företagets löpande arbete och processer

• Att stödja samtliga funktioner i deras Responsible Sourcingarbetet.

• Du samarbetar med externa aktörer för att bidra och ta ansvar för företagets Responsible Sourcing -arbetet

Din bakgrund och kvalifikationer

• Du har en akademisk examen (Bachelor el liknande i Business Administration/ekonomi eller annan relevant utbildning) och har några års erfarenhet av liknande roll inom tillverkande industri, gärna livsmedelsproduktion.

• Du har goda kunskaper i hållbart inköp inom FMCG och har relevant utbildning och erfarenhet på området.

• Mycket goda kunskaper i excel är ett krav liksom goda kunskaper i Offficepaktetet, BI-system och motsvarande uppföljningsverktyg.

• Körkort krävs i rollen.

• Goda kunskaper i både engelska och svenska är en förutsättning.

Om dig

Vi söker dig som har ett genuint intresse och engagemang för hållbarhetsfrågor och hållbara inköp. För att lyckas i rollen krävs nyfikenhet och kreativitet för att bygga gemensam kunskap och förståelse för vår interna supply chain och möjliggöra integration bakåt i värdekedjan.

Vidare behöver du vara driven, kommunikativ och ha goda projektledningsegenskaper. Du behöver vara strukturerad, noggrann, ha lätt för att uttrycka dig i tal och skrift samt en god förmåga att projektleda andra och prioritera din egen tid. Som person är du positiv och engagerad och har god samarbetsförmåga.

Du har en god kommersiell förståelse och en utpräglad analytisk förmåga.

Vad vi erbjuder

Orkla är ett unikt FMCG-bolag med en stark position och lokal förankring i Sverige och i Norden. Vi växer även mycket inom Europa och flera andra länder, bland annat Indien. Möjligheten att få jobba med starka lokala varumärken i ett växande internationellt bolag ger våra medarbetare möjligheten att göra skillnad och påverka vår utveckling. På Orkla tänker vi globalt men vill utveckla lokala lösningar som tillgodoser våra kunders behov samtidigt som vi utvecklar och stärker våra medarbetare genom att de får göra skillnad.

Din ansökan

Orkla Foods samarbetar med Academic Search International. Du ansöker via ”Apply now” knappen nedan där du fyller i dina uppgifter och bifogar personligt brev och CV. All information hanteras konfidentiellt i enlighet med gällande Academic Search Integritetspolicy och personuppgiftslagen GDPR. Detta innebär att vi endast kan hantera din ansökan denna väg. Tack för din förståelse.

För mer information om tjänsten är du välkommen att kontakta Seniorkonsult Anette Nordgaard på anette.nordgaard@academicsearch.se eller Researcher Emma Herrlin emma.herrlin@academicsearch.se. Vi ser fram emot din ansökan så snart som möjligt då urval sker löpande, dock senast den 22 augusti.

Om Orkla Foods

Orkla Foods Sverige tillagar mat och dryck i Sverige med kärlek och omtanke om människor, hav och land. Våra varumärken är Abba, Kalles, Felix, BOB, Havrefras, Ekströms, Risifrutti, Grandiosa, Önos, Kung Gustaf, FUN Light, Grebbestads, JOKK, Den Gamle Fabrik, Ejderns, Svennes, Hållö, Lucullus, Limfjord, Anamma, Krögarklass, Liva Energi och Paulúns. Vi har en omsättning på cirka 5 miljarder kronor och har runt 1 500 anställda i Malmö, Eslöv, Fågelmara, Kumla, Kungshamn, Tollarp, Uddevalla (lager), Vansbro och Örebro. Vår vision är att vi ska vara ”Din vän i vardagen” genom att leva upp till våra värdeord – modig, pålitlig och inspirerande. Orkla Foods Sverige ingår i den norska koncernen Orkla som är noterat på Oslobörsen.

Academic Search International är ett av Skandinaviens mest meriterade företag inom Executive Search, Interim Management & Leadership. Vårt fokus ligger på människor med dokumenterad chefs- och specialistkompetens och vi har nära samarbeten med såväl nationella som internationella företag med starka varumärken. Vår idé är att förena de mest lämpade personerna med de tuffaste utmaningarna på några av de mest intressanta företagen i Sverige. Våra värderingar är KUNSKAP, ENGAGEMANG, ANSVAR OCH SAMARBETE. Det är genom dessa vi gör en skillnad i alla våra relationer. www.academicsearch.se

Emma Herrlin - emma.herrlin@academicsearch.se

Apply now